SITRUUNAPUUN HOITO – NÄIN ONNISTUIN

Tuntuu todella huvittavalta jakaa vinkkejä viherkasvien hoitoon, sillä yleensä onnistun tappamaan ihan kaikki kasvit. Mutta ehkä juuri sen takia tämä tuntuukin niin mahtavalta – siis se, että olen onnistunut pitämään sitruunapuun menestyksekkäästi hengissä jo yli vuoden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Isompien viherkasvien ostaminen on aina vähän riskialtista, koska ne kuitenkin maksavat aika paljon, eikä menestyksestä ole takeita. Me halusimme heti Tanskaan muuton jälkeen jonkun vähän kookkaamman viherkasvin ja ihastuimme molemmat mieheni kanssa sitruunapuun boheemiin olemukseen.

En istuttanut puuta uuteen multaan vaan iskin vain sen omassa ruukussaan tällaiseen hieman isompaan posliiniruukkuun. Puu löysi aluksi paikkansa keittiön kapean ikkunan edustalta, mutta se kasvoi niin nopeasti isommaksi, että paikka kävi ahtaaksi. Olen siirtänyt sitä vähän huoneesta toiseen mielen mukaan. Välillä se on ollut pojan huoneessa hänen omasta toiveestaan, välillä olohuoneen isojen ikkunoiden edessä, jossa valoa riittää paljon ja välillä hämärämmässä makuuhuoneessa.

Olen vienyt kasvin noin pari kertaa kuukaudessa suihkuun. Silloin tällöin olen lisäksi kastellut ja antanut silloin kerralla vähän enemmän vettä. Lehdet ovat taipuvaisia käpristymään kun multa kuivuu. Siltä ei oikeastaan voi kokonaan välttyä, mutta kun lehdet ovat todella käpristyneet, olen aina katsonut parhaaksi viedä puun suihkuun.

Sitruunapuu sopii myös reissaajan kotiin, sillä se tuntuu pärjäävän parikin viikkoa täysin ilman hoitoa. Itse asiassa tuntuu pitävän siitä, että kuivahtaa välillä kunnolla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sitruunapuu on tosiaan kasvanut innokkaasti ja välillä se oli hyvinkin korkea ja tuuhea. Olen leikannut puuta moneen kertaan (ihan tavallisilla saksilla), jotta se olisi edes hieman nätimmän muotoinen. Se ei ole ottanut leikkaamisesta ja trimmaamisesta yhtään nokkiinsa, päinvastoin. Tuntuu, että leikkaamisen jälkeen se kasvaa entistä innokkaammin. Uudet lehdet ovat aina hieman vaaleamman vihreitä kuin vanhat ja tummenevat hiljalleen.

Kuten kuvista näkyy, sitruunapuulla on tapana kerätä keskelle todella tuuhea, jopa ryteikkömäinen kohta, josta olen ihan vain nyppinyt lehtiä pois. Ihan hyvin on toiminut niin. Tämä kuvien tilanne on siis harventamisen jälkeen, mutta nytkin ehkä voisi hieman ylimääräisiä nyppiä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sitruunapuussa on voimakas, mutta miellyttävä tuoksu, joka tuntuu etenkin leikkaamisen tai lehtien nyppimisen jälkeen vahvana. Mieheni ja poikani ovat astmaatikkoja ja aika tuoksuherkkiä, mutta onneksi tämä kasvi ei ole aiheuttanut heille mitään allergiaoireita.

Tällä hetkellä puu tekee lisää sitruunoita, mikä on aika yllättävää, koska se on ollut koko ajan sisätiloissa. Luulin, että kasvi vaatii pölyttyäkseen ulkotilaa. Mutta onhan se ollut olohuoneessa usein avonaisen parvekkeen oven vieressä.

Tykkään tämän kasvin boheemin yksinkertaisesta olemuksesta, joka sopii mielestäni hyvin meidän sisustukseen.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s