NORDIC LIVING BLOG

5+1 VINKKIÄ PAREMPIIN PUHELINKUVIIN

1. Ota käyttöön ruudukko – se helpottaa sommittelua

Tämä vaatii monissa puhelimissa kameran lisäasetusten avaamisen, mutta pieni vaivannäkö kannattaa. Kun sinulla on ruudukko käytössä, otat helpommin kuvia, joissa horisontit ja rakennukset ovat suorassa. Vinot horisontit saattavat olla vaikuttava tehokeino, mutta useimmat ihmiset pitävät kuvista, joiden linjat ovat suorassa.

Ruudukon avulla myös kuvan sommittelu helpottuu. Monesti koemme miellyttävinä kuvat, joissa pääkohde on asetettu niin sanottuun kultaiseen leikkaukseen, eli käytännössä puhelinkuvissa ruudukon risteykseen. Alla olevassa esimerkkikuvassa tuikkukippo osuu tuohon kohtaan. Toisaalta ruudukon avulla voit yhtä hyvin lähteä rikkomaan sommittelusääntöjä ja luoda siten hienoja ja omaperäisiä kuvia.

2. Suorista puhelin ja siirry kuvattavan tasolle

Yksi todella yleinen haaste puhelimen kanssa on, että olemme niin tottuneet pitämään sitä (ala)viistossa. Yritä kiinnittää huomiota siihen, että puhelin olisi pystysuorassa asennossa kun otat kuvaa – saatat yllättyä.

Tämä voi useinkin vaatia kunnon kyykistymisen tai toisaalta nousemisen ylemmäs, vaikka portaalle seisomaan. Esimerkiksi oma mieheni on onnistunut ottamaan minusta ihan kivoja kuvia kun hän on suosiolla siirtynyt hieman alemmas. Yläviistosta vinosti alaspäin otetut kokovartalokuvat eivät ihan imarrelleet minua.

Tätä sommittelutyyliä voi hyvin harjoitella lasten ja lemmikkien kanssa, kyykistyminen tulee luontevammin.

3. Hyödynnä valotuksen säätöä

Kännykkäkameroista löytyy valinnanvaraa valotuksen suhteen. Voit joko lisätä valotukseen plussaa tai vähentää liikaa valoa säätämällä valotusta miinuksen puolelle.

Ainakin oma iPhoneni automatiikka tykkää ylivalottaa kuvia hämärässä, mikä on joskus ihan OK, mutta usein tunnelmallisempia kuvia saa kun säätää valotusta hieman alaspäin, siis lähemmäs todellisuutta. Esimerkiksi auringonlaskun sävyt toistuvat näin intensiivisempinä. Toisaalta päivisin kirkkaassa valossa voi olla hyvä idea lisätä valotusta hieman, jotta varjot pehmenevät.

Tosi helppo oikotie valotuksen säätöön on napauttaa puhelimen ruutua hieman tummemmasta tai vaaleammasta kohdasta, jolloin ainakin iPhone muokkaa valotusta automaattisesti valitun kohdan mukaan.

4. Ohjaa kohde pois suoraan kasvoille paistavasta auringonpaisteesta

Tämä on ehkä paras vinkki, jonka olen aloittelevana kuvaajana aikanaan saanut. Kirkas, suora keskipäivän auringonpaiste ei useinkaan tarjoa ihanteellisia kuvausolosuhteita. Useimmat ihmiset näyttävät paremmalta varjossa, hajavalossa tai vastavalossa jo ihan senkin takia, ettei heidän tarvitse siristellä silmiään.

Monesti kesällä kirkkaassa keskipäivän valossa toimii sellainen kikka, että kohde on varjossa tai hajavalossa esimerkiksi puun katveessa, mutta taustalla tai etualalla näkyy kirkas aurinkoinen kohta.

Totta kai kirkkaassa, suorassa valossa voi halutessaan kuvata ja joskus kasvoille lankeavat rajut varjot ovat juuri niitä, mitä kuvaan haetaan. Jos malli on tottunut poseeraamaan kirkkaassa valossa tai haluat muuten hyödyntää rajuja varjoja, anna palaa! Nämä ovat juuri niitä valintoja, joita voit kuvaajana aivan vapaasti tehdä. Kuitenkin yleinen idea siitä, että otetaanpa (vaikka juhlissa) pari kuvaa ja asetutaan suoraan auringonpaisteeseen seisomaan, tuottaa usein epäonnistuneita kuvia.

Jos mitään varjoa tai hajavaloa ei ole saatavilla, voit liikkua niin, että kirkas auringonpaiste tulee sivulta, kuten tässä alla olevassa kuvassa.

5. Irrota kohde taustastaan

Kirkkaan auringonpaisteen lisäksi monilla on taipumusta asettua kuvattavaksi seinää vasten. Tämä voi toimia oikein kivasti, esimerkiksi niin, että kuvattava nojaa kyljellään seinään. Huomattavasti helpompaa on kuitenkin yksinkertaisesti irrottaa kuvattava taustasta, eli jättää tilaa seinän ja ihmisen väliin.

Monissa puhelimissa on muotokuvatoimintoja. Näiden kanssa onnistuminen edellyttää sitä, että olet itse lähellä kuvattavaa kohdetta, mutta kuvattavan taustalla on reilusti ilmaa. Näin saat kuviin kauniin syvyyden ja tausta jää kivan blurriksi.

+1 Luota omaan näkemykseesi

Kenties hienointa kuvaamisessa on se, että aivan samasta hetkestä voi saada niin erilaisia kuvia kuvaajasta riippuen. Ja paras kamerahan on aina juuri se, joka on mukana – useimmiten siis puhelin. Samat sommittelukikat ja valon kanssa leikkiminen toimii, kuvaat sitten upouudella järkkärillä tai jo useamman vuoden ikäisellä kännykällä.

Vinkeistä tärkein on tämä: luota itseesi ja anna palaa!

Säännöt ovat toisinaan arvokkaita, mutta ne voi aivan hyvin jättää omaan arvoonsa. Itse olen ottanut monet suosikkikuvistani ennen kuin tiesin, mikä on teknisesti vaikeaa (esimerkiksi vastavalo, josta on tullut oikea signature-tyylini). Tiedä sitten mitä tämä kertoo taidoistani, mutta päätän ajatella positiivisesti – näkemystä on riittänyt niin sanotusti luonnostaan. Siihen aion nojata jatkossakin.

Tunnelmallisia kuvaushetkiä!

RIBE – TANSKAN VANHIN JA SULOISIN KAUPUNKI

Matkailu alkaa hiljalleen avautua pandemian jälkeen ja minulla onkin sopivasti jäänyt yksi hyvin tärkeä postaus luonnoksiin – nimittäin haluan jakaa teille vinkin. Viikinkien yli 1300 sitten perustama kaupunki Ribe on koettava.

Tanska on täynnä toinen toistaan suloisempia kyliä ja kaupunkeja, mutta Jyllannin länsirannikon tuntumassa sijaitseva Ribe on omaa luokkaansa. Vastaavaa tunnelmaa en ole muissa kaupungeissa tavoittanut. Uskallan siis nimetä tämän noin 8 000 asukkaan pikkukaupungin Tanskan suloisimmaksi kaupungiksi. 

Kun pandemian ensimmäinen aalto oli iskenyt keväällä 2020 ja Tanska oli täysin suljetussa tilassa, päätimme lähteä retkelle Rømøn saaren hiekkarannoille. Olihan meillä oma auto käytössä ja rannoilla olisi tilaa hengittää.

Autosta käsin kaupunkiin tutustuminen osoittautui kuitenkin mahdottomaksi, sillä suurimmalle osalle pienistä kaduista ei edes saanut ajaa autolla. Nousimme ylös ja lähdimme kävelylle lähes autioille kaduille. Saatoin vain kuvitella, miten upea tuo kaupunki olisikaan silloin kun ravintolat ja kahvilat ovat auki ja sen kadut kuhisevat tanskalaista hygge-elämää.

Kaikissa tanskalaisissa kaupungeissa on paljon vanhoja, hyväkuntoisia rakennuksia, mutta Riben taloista suuri osa on erityisen vanhoja, nimittäin 1600-luvulla rakennettuja. Paikka on aivan käsittämätön kaunis ja hyvin hoidettu. Yhtään uutta ja modernia rakennusta ei näy missään, tai ainakin ne ovat niin taitavasti vanhaan tyyliin rakennettu, että niitä ei huomaa. Arvostan!

Ribessä on myöskin suuri ja kehuttu viikinkimuseo. Valitettavasti se jäi itseltä kokematta, mutta toiveissa on kyllä vierailla Ribessä uudelleen ja päästä nauttimaan museon lisäksi ravintoloista, kahviloista ja putiikeista.

Jos siis esimerkiksi vierailet Legolandissa ja kaipaat matkaasi aitoa tanskalaista tunnelmaa (jota Billund ei valitettavasti tarjoa), niin Ribe on vain tunnin ajomatkan päässä. Erittäin lämmin suositus.

Huh, kylläpä tulikin ikävä Tanskaan!