VOIKO ARKI OLLA TOIMIVAA PIENESSÄ VUOKRA-ASUNNOSSA?

Minulla on ilo ja kunnia kuulua pieneen sisustusbloggaajien ryhmään, jossa välillä kiertää mukavia haasteita. Järjestely- ja arjen toimivuus -friikkinä innostuin kesäkuun aiheesta, joka liittyy arjen sujuvuuteen ja kodin sekä sisustuksen merkitykseen siinä. Haasteen laittoi liikkeelle Muotoseikka-blogin Vilja. 

“Arjessa pienillä asioilla on merkitystä. Kun kiireisessä arjessa asioita hoidetaan usein minuuttiaikataululla, kodin toimivuus nousee merkittäväksi arjen helpottajaksi tai hankaloittajaksi.

Toimivin arjen helpottaja kotona voi olla hyvä pohjaratkaisu, tilava kodinhoitohuone, erillinen lasten leikkihuone, koirien pesunurkkaus, robottipölynimuri tai mikä tahansa muu, pienikin yksityiskohta. Mikä sinun kodissasi helpottaa arjen sujuvuutta? Mikä taas tekee arjesta hankalampaa? Mistä et arjen toimivuuden nimissä luopuisi? Entä minkä muuttaisit, jos voisit?”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rehellisyyden nimissä ensimmäinen ajatukseni kylläkin oli, ettei minulla ole tähän aiheeseen mitään annettavaa. Myimme keväällä Suomen rivitalokotimme, jossa oli paljon  (liikaakin…) säilytystilaa, erillinen kodinhoitohuone kurapisteellä sisäänkäynnin läheisyydessä, laattalattia suojaamassa eteisen ja keittiön lattiaa, kaksi WC:tä, fiksu sisäänkäynti ja suhteellisen tilava eteinen ja oma huone vieraiden majoittamista varten.

Nyt asumme pienessä tanskalaisessa vuokra-asunnossa, jossa on äärettömän vähän säilytystilaa, vain yksi WC, ei tietoakaan kodinhoitotilasta, ahdasta vähän joka puolella, todella herkkä parkettilattia myös eteisessä ja keittiössä sekä kaikenlaisia epäkäytännöllisiä tanskalaisia ratkaisuja, kuten sisäänpäin aukeava ulko-ovi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vaikka tämä vuokrakotimme ei siis tosiaankaan ole erityisen käytännöllinen suomalaisen lapsiperheen standardeilla mitattuna, niin kyllä me täällä kuitenkin arki ollaan ihan suhteellisen hyvin saatu toimimaan. Ajattelinkin, että ehkä joku sisustusblogien lukijoistakin asuu pienessä kerrostaloasunnossa ja jostain näistä meidän kodin toimivista jutuista voisi olla kokeilemisen arvoinen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ensimmäinen haaste pienissä asunnoissa liittyy yleensä eteiseen, niin meilläkin. Tila voisi vielä jotenkin toimiakin, mutta tuo tanskalaiseen tapaan sisäänpäin aukeava ovi vie kyllä ihan järjettömän paljon tilaa. Onneksi eteiseen mahtui kuitenkin peili sekä penkki. Lattialla on matto suojaamassa arkaa parkettia.

Monissa tanskalaisissa asunnoissa ei ole eteisessä minkäänlaista kiinteää kaapistoa (!), mutta meillä onneksi on. Tykkään noista liukuovellisista kaapeista paljon. Ne vetävät sisäänsä uskomattoman määrän tavaraa ja valkoiset mattaovet tuovat kokonaisuuteen rauhallisen tyylikkään fiiliksen, kun taas vastaavat suuret peiliovet voisivat olla hieman levottomat tässä kokonaisuudessa.

Nyt eletään ihanan valoisaa aikaa, mutta yksi asia, joka vaikuttaa todella paljon arjen sujuvuuteen etenkin pienissä tiloissa, on valaistus. Meillä on tosiaan eteisessä vain tuo yksi pieni Tolomeo – kiitos tanskalaisen äärettömän hankalan kattovalaisinkiinnityssysteemin. Jotain parannusta tähän eteisen valaistukseen pitäisi kyllä ehdottomasti keksiä ennen talven pimeyttä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sitten päästäänkin kylppäriin, joka on oikea tehotila. Ei mitään puhettakaan erillisestä WC:stä tai kodinhoitohuoneesta, ehei, ne jäivät sinne Suomeen. Kaikki tapahtuu samassa kopperossa, niin ja tietysti myös täällä on sisään päin aukeava ovi, huh. Onneksi meillä on sentään kuivaava pesukone (joka on muuten hyvä) ja lattialämmitys, joka saa tilan kuivumaan tosi nopeasti. Täällä on myös onneksi hyvä kiinteä led-valaistus ja suuri peili, jotka saa tilan tuntumaan suuremmalta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mieheni idea oli laittaa tuo ylimääräinen suihkuverhotanko kylppäriin ja se on kyllä ollut ihan loistavan käytännöllinen henkaripyykkien, pyyhkeiden ja märkien ulkovaatteiden kuivatuksessa. Lisäksi olen ostanut joskus Jyskistä tuollaisia mustia nipsuja (näkyvät oikealla tangossa), jotka ovat todella käteviä. Alhaalla kaapin ovessa näkyy myös käteväksi osoittautunut pyyheripustussysteemini eli tuollainen pieni ovikoukku. Näitä on meillä muuallakin, esim. vaatekaappien sisäpuolella.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suomen kodissa en pitänyt juuri mitään tasoilla esillä kylppärissä, mutta täällä olen joutunut vähän siitä joustamaan pienen säilytystilan vuoksi. Kun tavarat kokoaa nätteihin pussukoihin, niin ihan kivasti toimii! Yleensäkin sanoisin, että vaikka olisi kuinka ahdasta ja epäkäytännöllistä tahansa, niin kaunis sisustus saa kyllä tilat maagisesti toimivammiksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sitten päästäänkin keittiöön. Se on myöskin melko pieni, mutta ihan riittävän kokoinen meille. Pienessä avotilassa pidän valtavasti siitä, että keittiö on linjakas, minimalistinen, mattavalkoinen ja kylmäkoneet on integroitu. Tilanpuutteen vuoksi meillä ei ole mikroa ollenkaan ja kuulkaas erittäin hyvin olemme pärjänneet, ei ole ikävä ollenkaan moista kapistusta.

Kaikkein toimivin juttu keittiössämme on induktioliesi. Sellaista ei meilä Suomessa ollut, mutta olen aivan rakastunut. Kokkaaminen on nopeampaa, helpompaa ja onnistumisprosentti paljon parempi kuin aiemmin. Lisäksi induktiotaso on sata kertaa helpompi pitää puhtaana kuin aiemmassa kodissamme ollut keraaminen liesitaso.

Musta, ohut laminaattitaso on helppo pitää puhtaana, mutta siinä kyllä näkyy jokainen pölyhiukkanen. Niinpä siitä en anna arjen toimivuus -pisteitä, vaikka nättihän se on.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tanskassa vuokralaiselta veloitetaan poismuuton yhteydessä korjaustyöt eli esimerkiksi jos on porannut seiniin paljon reikiä, se voi tulla aika kalliiksi. Tämä meidän lattia on muuten stoori ihan erikseen, näin herkkää ja pehmeää parkettia en ole ennen nähnytkään. Saapa siis nähdä, millainen hinta tästä vielä tuleekaan. No mutta, ei siitä nyt sen enempää – olemme kuitenkin pyrkineet välttämään ylimääräisten reikien poraamista. Niinpä esimerkiksi naulakoiden sijaan käytössä ovat ovinaulakot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuten mainitsin, säilytystilaa on tässä kodissa todella vähän, tässä näette vaatekaappini lähes koko komeudessaan. On minulla sitten lisäksi ulkovaatteita eteisessä ja alus- sekä urheiluvaatteet lipaston laatikoissa. Mutta tosiaankaan tilaa ei siis paljoa ole! Se kannustaa pitämään vaatevalikoiman minimalistisena, mikä muuten itsessään helpottaa arkea todella paljon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lapsen huoneeseen ei mahdu kunnollista kirjahyllyä, mutta kirjat viihtyvät lattialla nätin Søstrene Grenestä ostetun etana-kirjatuen avulla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yöpöydän virkaa voi toimittaa taitettava vieraspatja. Ja olemme muuten majoittaneet paljon vieraita hyvällä menestyksellä ilman sitä erillistä vierashuonettakin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja kokonaisuutena sanoisin, että pienissä asunnoissa pärjää ihan hienosti kun pitää tavaramäärän hallinnassa ja pyrkii siihen, että kaikelle olisi suurin piirtein oma paikkansa.

Arjen sujuvuus _ minimalismi

Mitä minimalismiin tulee, niin meillähän on Suomessa vielä 5 neliön varastokoppi täynnä tavaraa, sieltä löytyvät mm. iso sohva, piano ja pari perintökalustetta. Mutta olemme kyllä tulleet siihen tulokseen, että voisimme ihan hyvin myös kotimaassa asua hieman pienemmissä neliöissä tulevaisuudessa. Saapa nähdä, millaisia koteja tässä vielä edessä onkaan.

Toki olisi ihanaa vielä joskus saada se toinen WC ja erillinen kodinhoitotila olisi erittäin mahtava. Mutta kyllä arjen saa toimimaan ilmankin niitä. Oikeastaan sijaintihan on monesti jopa tärkeämpi asia arjen kokonaisuuden kannalta kuin se, mitä kodin sisäpuolelta löytyy.

Millaisia vinkkejä teillä lukijoilla on pieniin tiloihin?

Advertisement

3 thoughts on “VOIKO ARKI OLLA TOIMIVAA PIENESSÄ VUOKRA-ASUNNOSSA?

  1. Olen vaihtanut puiset vaatepuut metallisiin,näin vaatteita mahtuu enemmän vaatekaappiin.
    Eteisessä on taso,jonka laatikkoon mahtuu valtava määrä kenkiä,taso toimii istuimena.

    Like

    1. Ihan mahtavia vinkkejä! Kiitos 🙂 Tuollaista laatikkotasoa olenkin etsinyt, vielä ei ole tarpeeksi kapeaa tullut vastaan. Ja henkareiden vaihto voisi kyllä olla fiksua… senkin olen huomannut, että kun poistaa sekalaiset ja eri korkuiset henkarit, niin vaatteet mahtuu kaappiin paljon nätimmin.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s