TANSKALAINEN KOTINI: JYSKIN LAMELLIVERHOT

Olen ollut varmasti maailman surkein sisustusbloggaaja viime aikoina. Tuntuu, että kotimme täällä Tanskassa on vielä niin keskeneräinen ja koko ajan on niin paljon hoidettavia asioita, että bloggaaminen on jäänyt ihan jalkoihin. Mutta aion kyllä aktivoitua tällä saralla, sillä ehkä teitäkin kiinnostaa, millainen asunto meillä on täällä Tanskassa ja millaisia eroja asumisessa on verrattuna Suomeen.

fullsizeoutput_1157

Ensimmäinen hankinta, jonka teimme uuteen vuokrakotiimme, liittyi verhoihin. Tanskalaiset tunnetusti pitävät isoista ikkunoista ja meidänkin asunnossamme on valtavat ikkunat ihanine syvennyksineen joka huoneessa. Verhoista täällä ei juurikaan välitetä ja paljon näkee asuntoja kokonaan ilman verhoja. Meilläkin on tällä hetkellä verhoton olohuone – asia, jota en ihan heti olisi voinut Suomessa kuvitella, mutta täällä se tuntuu luontevalta. Makuuhuoneeseen kuitenkin ehdottomasti tarvittiin verhot suojaamaan sisään paahtavalta auringolta.

Päädyimme hankkimaan makuuhuoneeseen moderniin taloomme ja tanskalaiseen tyyliin sopivat lamelliverhot. Täällä Tanskassa nämä ovat todella suositut ja jos verhoja näkee, ne ovat lähes aina juuri lamellit.

fullsizeoutput_1155

Me hankimme nämä lamellit Jyskistä ja ajattelimme, että niiden asennus on nopea pikkuhomma. Kaikkea muuta! Hieman puutteellisella työkaluvalikoimallamme saimme nimittäin monta tuntia tuhrattua verhojen kanssa näperrellessä. Onneksi mieheni on pikkutarkka ohjeiden noudattaja -tyyppi, muuten verhot olisivat varmasti vieläkin pakkauksessaan. Hieman kyllä huvitti meidän suomalaisten DIY-säätö kun kuulimme, että miehen (vieläpä LVI/rakennusalalla olevista) tanskalaisista työkavereista kukaan ei ollut elämänsä aikana asentanut itse lamellejaan vaan he olivat aina käyttäneet asennuspalvelua. Noh, tulipahan säästettyä rahaa, sillä nuo asennuspalvelut (kuten kaikki muutkin ihmistyötä vaativat palvelut) ovat täällä Tanskassa todella paljon Suomen hintatasoa kalliimpia.

fullsizeoutput_1158

Meidän lamelliverhojen malli on ns. pimentävä, mutta täytyy kyllä sanoa, että ihan pimennysverhoja nämä eivät missään nimessä vastaa. Vertaisin ennemminkin sälekaihtimiin. Olemme kuitenkin tottuneet jo nukkumaan näiden kanssa. Tykkään lamellien modernista ilmeestä tosi paljon ja ne luovat todella kauniit varjot huoneeseen aurinkoisena päivänä. Valon määrää on helppo säädellä ja toki verhot voi helposti vetää kokonaan sivuunkin. Miinusta antaisin siitä, että nämä ovat hieman “kylmät”, eivätkä paranna huoneen akustiikkaa kuten esimerkiksi paksut kankaiset pimennysverhot, jotka hankimme pojan huoneeseen.

Täällä Tanskassa on yleistä, että vuokra-asunnossa ei ole minkäänlaisia verhokiskoja valmiina vaan jokainen asukas valitsee itselleen sopivan ratkaisun. Kuitenkin vuokranantaja yleensä paikkaa kaikki reiät seinissä ja veloittaa tämän työn kustannukset vuokralaiselta hänen muuttaessaan pois asunnosta. Ja edellä mainitun työn hintatason vuoksi kustannus voi olla yllättävänkin suuri! Olemme siis yrittäneet olla tarkkoja ja porata vain välttämättömät reiät.

fullsizeoutput_115a

Lamelleja varten jouduimme tekemään kaksi reikää ikkunansyvennykseen, mutta pojan huoneessa päädyimme pingotettaviin verhotankoihin ja perinteisiin sivuverhoihin. Näin säästimme ehkä tulevaisuuden korjauskustannuksia ja kokonaisuus toimii niin kivasti, että jos nyt päättäisin, niin varmaan valitsisin makuuhuoneeseenkin saman systeemin lamellien sijaan. Tästä verhoratkaisusta ja lapsen huoneesta kirjoittelen vielä erikseen oman postauksen myöhemmin.

Summa summarum: Lamelliverhot ovat tyylikkäät & kauniit ja niiden asentaminen oli kovan vaivan arvoista. Uskon, että tulen Suomessakin vielä joskus laittamaan lamellit kotiini, jos ne ikkunoiden tyyliin suinkin sopivat.

Advertisement

2 thoughts on “TANSKALAINEN KOTINI: JYSKIN LAMELLIVERHOT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s