MOESGAARD MUSEUM

Ihanat ystävät, mulla on nyt paha tilanne päällä. Ihan valtava writer’s block. Olen ihan jotenkin erikoisessa tilassa täällä Tanskassa. Ympärillä on niin paljon kuvattavaa ja pää täynnä postausideoita, että olen aivan inspiraatioähkyssä – mutta samaan aikaan en meinaa saada mitään tekstiä ulos, eikä kameran esiin kaivaminenkaan tunnu luontevalta. Sain juuri kevään opinnot valmiiksi (JEEE, tätä täytyy juhlia!) ja nyt olisi siis aikaakin blogille, mutta silti takkuaa. Luotan ja uskon ja toivon, että tilanne tästä vielä muuttuu ja löydän taas sen innon ja luovuuden sisältäni, mitä bloggaaminen vaatii.

fullsizeoutput_f52

Tämä alkuvuosi on ollut ihan valtavien mullistusten ja elämänmuutosten aikaa (myös muullakin tavalla kuin Tanskaan muuton osalta), joten ehkä tämä saamattomuuteni liittyy vain johonkin päällä olevaan stressitilaan. Tästäkin haluaisin kirjoittaa – miltä oikeasti tuntuu se stressi kun muutat toiseen maahan, miltä tuntuu kun et ymmärrä etkä osaa, miltä tuntuu kun kaikki on niin epävarmaa. En tiedä, saanko näitä ajatuksia koskaan kunnolla kirjoitettua ulos itsestäni, mutta ainakin toivon niin.

fullsizeoutput_f4d

On mulla sentään jotain kuvia otettuna, nimittäin kävimme heti ekalla viikolla pojan kanssa aivan mielettömän upeassa Moesgaard-museossa täällä Aarhusissa. En ollut perehtynyt paikkaan juurikaan etukäteen. Olin vain huomannut, että kotiovemme edestä ajavan bussin päätepysäkki on tämä museo ja sillä perusteella lähdettiin matkaan. Olin perillä ihan mykistynyt paikan upeudesta. Kyseessä on aivan varmasti hienoin museo, missä olen koskaan käynyt.

Moesgaard Museum on arkeologian ja etnografian museo, joka pureutuu etenkin Tanskan historiaan. Todella vaikuttava yhdistelmä ääntä, valoja, multimediaelementtejä, värejä, ja muotoja. Osittain näyttelyt olivat kyllä 5-vuotiaalle aika pelottavia intensiivisyydessään.

fullsizeoutput_f4b

Museon ravintola on sisustettu tanskalaisilla Fritz Hansenin design-klassikoilla. Grand Prix -tuolia näkee harvemmin metallijaloilla, minusta se näytti aivan upealta juuri tällaisena. Lightyearsin Kaiser Idell-kattovalaisimet olivat todella tyylikkäät livenä. Oli myös suuri ilo huomata Iittalan Kivi-tuikkulyhdyt ravintolan pöydissä!

fullsizeoutput_f4efullsizeoutput_f51

Museo on avattu vuonna 2014 ja sen suunnittelusta on vastannut Henning Larsen Architects.  Rakennus on upea ja sen modernin pelkistetty tyyli jatkuu sisällä ja ulkona saumattomasti. Sisustuksessa on käytetty paljon betonia ja puurimotuksia. Erikoisuus rakennuksessa on se, miten upeasti se sulautuu ympäristöönsä. Lasten mielestä on ihan mielettömän hauskaa päästä juoksemaan rakennuksen päälle istutetulla nurmikolla, ja on se kieltämättä aikuisellekin riemastuttava kokemus.

fullsizeoutput_f4a

Museossa oli todella upea tunnelma, rento ja tyylikäs. Tämän yhdistelmän tanskalaiset todella osaavat. Juokseminen on sallittua, kuvaaminen on sallittua, koskeminen on sallittua, riemastuminen on sallittua. Eläminen ja elämysten täysillä kokeminen on sallittua, museossakin. Ei tarvitse olla hipihiljaa eikä joka puolella kielletä jotain.

fullsizeoutput_f50

Moesgaard Museum on todella vaikuttava paikka, jota suosittelen lämmöllä kaikille Aarhusissa vieraileville. Koska tulen varmasti jakamaan jatkossakin näitä Aarhusin matkailuvinkkejä, tein niille oman kategorian, jota kautta muutkin vinkit on helppo sitten löytää.

fullsizeoutput_f4f

Lopuksi vielä kuva ihanasta reissukamustani. Me ollaan pojun kanssa vietetty todella paljon aikaa yhdessä ja meillä on ollut todella hauskaa! Olen kyllä etuoikeutettu kun saan viettää aikaa niin paljon tämän pienen viisaan ja rakkaan ihmisen kanssa. Elämäntilanteeni on nyt vähän erikoinen ja epävarma, mutta kuitenkin positiivisella tavalla. Olen äärimmäisen inspiroitunut tästä tunnelmasta täällä Tanskassa ja todella onnellinen, että tulimme tänne.

fullsizeoutput_f4c

Milloin olen viimeksi ehtinyt katsoa, että jaahas, tuo bussi ajaa tuollaiseen paikkaan – hypätäänpä kyytiin ja katsotaan, millaista siellä on? Siitä on kyllä aikaa! Välillä tekee hyvää mielelle ja keholle elää vähän hitaammin, vähän spontaanimmin. Ehkä se luovuuskin sieltä vielä hyppää kyytiin mukaan kun vähiten odottaa.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s