IHANA AARHUS & OMAT LEMPIPAIKKANI

Aarhus on noin 350 000 asukkaan kaupunki Jyllannin itärannikolla. Kyseessä on Tanskan toiseksi suurin kaupunki Kööpenhaminan jälkeen ja voimakkaasti kasvava talousalue.

Kaupunki on ihanan kompakti – etäisyydet ovat lyhyitä ja ihanat rannat ja metsät ovat lähellä koko ajan. Suuret lehtimetsäalueet sekä kaupungin pohjois- että eteläpuolella ovat erityinen juttu Tanskassa, jossa metsää ei kovin monessa paikassa samalla tavalla ole jäljellä.

Aarhus on nuorten kaupunki. Valtava yliopisto pitää huolen siitä, että kaupungin keski-ikä pysyy matalana. Nuorten läsnäolon huomaa kaikkialla, kaupunki on eläväinen ja rento.

Risskov Strand Aarhus

Mielestäni Aarhus on myös ihanteellinen paikka lapsiperheelle, sillä kaupunki on rauhallinen, pääsääntöisesti hyvin siisti ja lapset ovat tervetulleita joka paikkaan. Tosin taskalaisten mielestä Aarhus on kallis asua (se on totta) ja monet muuttavatkin perheen perustamisen jälkeen ympäryskuntiin.

Aarhus on peritanskalainen, mutta jatkuvasti enemmän myös kansanvälinen kaupunki. Katukuva on värikäs ja kieliä kuulee arjessa laidasta laitaan.  Kaupungissa on kaksi kansanvälistä koulua, mikä on monesti expat-perheille tärkeä juttu.

Halusin koota tähän postaukseen omat lempipaikkani tässä kauniissa kaupungissa, jota sain kutsua kodiksi yli kaksi ihanaa vuotta.

Oli kyllä vaikea valita. Kiivoja paikkoja on niin paljon, ja tavallaan koko kaupungin idea on vain hengailu, eivätkä tietyt paikat ollenkaan. Mutta yritetään! Nämä paikat kiertämällä saa mielestäni hyvän käsityksen tunnelmasta ja näitä jään itse kaipaamaan.

Aarhus lempipaikat Latinerkvarteret 2

LATINALAISKORTTELIT (LATINERKVARTERET)

Latinalaiskorttelit ovat aivan ihania! Kävelykadun pohjoispuolelta alkava alue on täynnä vanhoja, suloisia rakennuksia, mukulakivikatuja, putiikkeja, kahviloita ja ravintoloita. Tunnelma on erityinen niin vilkkaina kesäpäivinä kuin rauhallisempina talvisina sadepäivinäkin – toki jos aurinko sattuu paistamaan, niin alue on ehdottomasti parhaimmillaan.

Aarhus lempipaikat Latinerkvarteret 1

Huomio valokuvaajat, ihania otoksia varten kannattaa tsekata katu nimeltä Graven (alla olevassa olen pyöräni kanssa juuri siellä). Täältä löydät kuvauksellisimmat kahvilat ja täydellisen väriset talot.

Latinerkvarteret Aarhus_

SALLING ROOFTOP

Salling on paikallinen tavaratalo, jonka katolta löytyy kiva terassialue. Terassin pieni katettu osio on kiva viileämmällä säällä, mutta suurin osa alueesta on taivasalla. Tyylikkäästi sisustettu kattoterassi on mukava paikka hengailuun ja ystävien tapaamiseen. Ravintola ja sen palvelu eivät minulta kerää korkeita pisteitä, mutta drinkit toimivat aina.

Aarhus on matala, vanha kaupunki, joten vaikka kattoterassi ei ole erityisen korkea, sieltä on kuitenkin hyvät näköalat ympäri kaupunkia. Näkee merelle, Risskovin metsään, latinalaiskortteleihin… Näköalatasanteella pääsee kävelemään muutaman askeleen suoraan kävelykadun yläpuolella, aika hauska kokemus sekin.

Joulun aikaan kattoterassi on koristeltu ihanan tunnelmallisesti.

Salling Rooftop Aarhus DenmarkOLYMPUS DIGITAL CAMERA

RISSKOV: METSÄ – ASUINALUE – RANTA

Me asuimme Risskovin alueella, noin 4 kilometrin päässä ydinkeskustasta. Alue on saanut nimensä suuren metsän, Riis Skovin mukaan. Tanskalaisittain poikkeuksellisenkin villinä säilynyt metsäalue on todella kaunis. Metsän itäpuolella aukeaa ihana meri ja länsipuolella voi puolestaan ihailla upeita taloja. Vanhat, viisaat tammet nousevat paksuina ja jykevinä. Erityisesti keväisin paikka on oikea satumetsä kun joka puolelle levittäytynyt villi karhunlaukka tuoksuu ja kukkii.

Tätä paikkaa tulen varmasti ikävöimään ensi keväänä! Itse asiassa suunnittelen jo reissua nimenomaan keväälle, jotta pääsen kokemaan metsän upeuden – toivottavasti matka toteutuu.

Riis skov blooming in May Aarhus Denmark

Metsän laidalta pohjoiseen päin lähtee noin neljä kilometria pitkä ranta – on hiekkaa, kivikkoa, laitureita,  rantaheinää, kirkuvia lokkeja, ihania taloja. Bellevue Strand muodostui omaksi suosikkikohdakseni, se sijaitsee aika lailla keskellä aluetta. Periaatteessa on kyllä ihan sama, mistä kohtaa puikkelehtii rantaan, sen pääsee kuitenkin kulkemaan päästä päähän ihan helposti.

Itärannikolla kun ollaan, ovat auringonnousut täällä erityisen upeita.

Risskov Beach Denmark

Risskov’n asuinalue on yksi Tanskan kauneimpia ja halutuimpia, täynnä toinen toistaan suloisempia vanhoja taloja,  ylellisiä villoja sekä uudempaa arkkitehtuuria. Rakastin kävellä pitkin aluetta, ihailla taloja puutarhoineen ja kurkkia sisään verhottomista ikkunoista.

Risskov VillaRisskov Strand

RÅDHUS ELI KAUPUNGINTALO

Yksi Aarhusin maamerkeistä on Arne Jacobsenin ja Erik Møllerin suunnittelema Rådhus. Marmorilevyistä koottu julkisivu jakaa mielipiteitä ja onhan se kieltämättä muusta arkkitehtuurista poikkeava. Itse rakastan Rådhusia, sen tunnelmaa ja tarinaa.

Sallying Roof Top Aarhus Denmark

Rakennuksen ympäri kulkevat köynnöskasvit vaihtavat upeasti väriä vuodenaikojen mukaan. Marmoripinta elää ja patinoituu. Nuoret, ennakkoluulottomat arkkitehdit saivat aikanaan suunnitella rakennukseen valtavan määrän yksityiskohtia, joista on sittemmin tullut jopa design-klassikoita. Esimerkkinä mainittakoon Design Letters -kirjasintyyppi, joka on tosiaan suunniteltu alun perin juuri tämän talon opasteisiin.

Sisätiloihin pääsee tutustumaan lauantaisin ohjatuilla kierroksilla, joita järjestetään myös englanniksi. Todella mielenkiintoinen kokemus designista ja arkkitehtuurista kiinnostuneille, suosittelen. Voit lukea kierroksesta lisää aiemmasta blogipostauksestani.

Aarhus Rådhus Spring light

DOKK1

DOKK1 on Aarhusin pääkirjasto, eräänlainen kulttuurikeskus ja arkkitehtonisesti mielenkiintoinen kokonaisuus. Se pääsi kuitenkin lempipaikat-listalleni enimmäkseen siksi, että tässä kirjastossa tuli vietettyä lukemattomia tunteja aikaa ensimmäisen Aarhus-vuoden aikana. Olin silloin opintovapaalla töistä ja suuntasin usein kirjastoon opiskelemaan pojun koulupäivien ajaksi.

Tuli siis hikoiltua koulutehtävien parissa, mutta myös pidettyä inspiroivia taukoja loputtoman kirja- ja lehtivalikoiman keskellä (enkuksi löytyy tosin varsin vähän luettavaa).

DOKK1:lla on kivat leikkialueet lapsille sekä sisällä että ulkona sekä Fazerin kahvila, josta saa mm. suomalaista suklaata ja lakua. Erityismaininta annettava pelinurkkaukselle, jossa pääsee pelaamaan Nintendo Super Mariota suoraan 90-luvulta. Sairaan hauskaa!

DOKK1 Bibliotek Aarhus DenmarkCD8F056D-70FE-4D25-963E-B8D1A275E24F

DEN GAMLE BY

Nimestään huolimatta kyseessä ei ole Aarhusin vanha kaupunki, vaan ulkoilmamuseo, jonne on koottu valtava määrä Tanskan historiaa. Rakennuksia on siirretty eri paikoista ympäri maata ja entisöity tänne uudelle paikalleen – jo lähtökohtaisesti niin huikean kunnianhimoinen projekti, että pakko arvostaa.

Lopputulos on upea, kuten kaikki muutkin museot Tanskassa (oman kokemukseni perusteella voin suositella piipahtamaan ihan missä tahansa museossa).

Den Gamle By:n lueeseen voi tutustua vain kiertelemällä ja vaikka piknikin merkeissä tai nauttia ravintolatarjonnasta sekä osallistua moniin työpajoihin.

Alueelta löytyy myös erillinen Aarhusin historiasta kertova museorakennus sekä upeaa tanskalaista julistetaidetta esittelevä museo putiikkeineen.

Aarhus lempipaikat Den Gamle By 1Aarhus lempipaikat Den Gamle By 2

PYÖRÄILY JA HENGAILU

Lopuksi on vielä mainittava ehdottomasti paras juttu Aarhusissa, eli yleinen hengailu. Lopulta on vaikea listata tiettyjä paikkoja, sillä kaupungissa hurmaavinta on tunnelma ja se, että kauneus jatkuu korttelista toiseen. Suosittelen nappaamaan polkupyörän alle ja lähtemään liikkeelle. Ihastut varmasti!

Pyöräkaistat on merkitty hyvin ja fillarointi on ihanan huoletonta. Muista vain, että liikenne kulkee kuten autot Suomessa, pyöräilijöiden kuuluu ajaa aina oikealla puolella menosuuntaan nähden.

Ja vielä pieni pro tip: valitse vaihdepyörä tai kenties jopa sähköpyörä, jos mahdollista, sillä kaupungissa on varsin paljon korkeuseroja.

Aarhus lempipaikat PyöräilyAarhus lempipaikat Värikkäät talot

Ah ihana Aarhus, miten oma oletkaan. Aina pala sydämestä asuu siellä ja ihan varmasti minut voi bongata myös tulevaisuudessa näiltä lempipaikoiltani. Onneksi Suomesta ei ole ihan kauhean pitkä matka.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s