TULEVAN KODIN UNELMALISTA

Ehkä osa blogini seuraajista muistaa, että myimme viime keväänä Suomen rivitalokotimme, koska paluun aikataulu oli epäselvä ja ajatuksemme unelmien kodista olivat hieman muuttuneet. Jo ennen Tanskaan muuttoa kävimme nimittäin muutamissa asuntoesittelyissä ja pyörittelimme unelmia mm. järven rannalla asumisesta. Tuntui, että edellisen kodin myyminen oli askel oikeaan suuntaan – voisimmehan tehdä sitten nopeitakin ratkaisuja kun asiat etenevät.

Jatkuvasti elämääni häiriköivä järjen ääni muistutti toki, että esimerkiksi tuo järvinäköala on varsin epärealistinen haave, mutta on tässä muitakin järjetöntä toteutunut viime vuosien aikana. En siis anna sen turhaan vaientaa innostustani.

Mitä sitten toivomme tulevalta kodiltamme, sitten kun paluu Suomeen jossain vaiheessa koittaa? Tämä on aihe, jota olemme pohtineet paljon ja juuri nyt haavelista näyttää suunnilleen tällaiselta.

Alvhem-parveke
kuva: Alvhem

Näkymät ovat tärkeät – järvinäköala on ykköshaave 

Olen haaveillut järven rannalla asumisesta jo monta vuotta ja se vain vahvistuu. Oma ranta olisi toki aivan unelmien täyttymys, mutta “pelkkä” näköalakin järvelle saisi sydämeni pakahtumaan. Tietysti jos asuttaisiin meren rannalla (rakastan merta!), niin näkymä merelle olisi vähintään yhtä ihana.

Vaihtoehtoisesti metsäinen näkymä tai jopa kiva kaupunkinäkymäkin olisi mukava. Pääasia, että näkymässä on jotain tosi ihanaa.

Kompaktit neliöt 

Olemme valmiita asumaan ahtaammin kuin aiemmin. Tällä hetkellä vuokrakolmiomme Tanskassa on 70-neliöinen ja periaatteessa mahtuisimme tämänkin kokoiseen, mutta mieluiten oma koti saisi olla noin 90-neliöinen. Tässä on tapahtunut melko iso muutos, sillä vielä pari vuotta sitten haaveilin jatkuvasti isommasta kodista ja vähintään neljästä makuuhuoneesta. Nyt en kyllä yhtään jaksa muistaa, mihin sitä neljättä makuuhuonetta edes suunnittelin käyttäväni.

Toimiva sijainti 

Sijainti on tietenkin tosi tärkeä asia. Me olemme tykänneet asua nämä viimeiset pari vuotta kaupunkialueella, hyvien kulkuyhteyksien ja pyörämatkojen päässä – sitä olisi ihana jatkaa. Mutta minulle myös rauhallisuus on tosi tärkeää, enkä ole valmis asumaan aivan keskustassa tai tosi vilkkaan kadun vieressä. Mielummin siis hieman kauempana, rauhallisen kadun varrella kuin ytimessä liikenteen keskellä. Pääasia, että julkiset kulkuyhteydet ovat toimivat.

Esimerkiksi Tampereella tällaisia unelmien sijainteja olisivat lähellä keskustaa, mutta kuitenkin omassa rauhassaan lepäilevät Pyynikki ja Pispala. (Ah niin epärealistista, mutta ei nyt taas lähdetä sille linjalle.)

Toki sijainti voi osoittautua täydelliseksi jossakin täysin yllättävässäkin paikassa, senhän ratkaisevat sitten aikanaan tulevat työ- ja koulukuviot.

Kerrostalo on OK – parveke tarvitaan

Olemme valmiita asumaan kerrostalossa, mutta parveke on tärkeä. Erillistalo olisi ehkä kaikkein mieluisin asumismuoto.

kitchen inspo _ bobedre 1
kuva: BoBedre

 

Laadukas keittiö

Tämä on siitä helppo kriteeri, että keittiön voi aina remontoida, eikä sitä ole pakko tehdä edes heti. Joka tapauksessa pitkällä aikavälillä haluamme, että kodissamme on laadukas keittiö. Integroidut hyvät kodinkoneet, induktioliesi, linjakas ulkomuoto, mieluiten keraamiset tasot. Tähän haluamme panostaa.

kitchen inspo bobedre 2
Kuva: BoBedre

Sauna

Tämä on se asia, jota mieheni on kuulemma kaivannut Suomesta kaikkein eniten. OK, olen kyllä samaa mieltä, sauna on tärkeä.

SE jokin juttu – katseenvangitsija, joka jää mieleen

Tämä jokin juttu on sellainen asia, josta on todellakin tullut meidän juttu. Usein kun selailemme asuntoilmoituksia täällä Tanskassa (jep, teemme sitä paljon ihan huvin vuoksi ja inspiraation takia), pohdimme aina ääneen, onko asunnossa SE. Siis se jokin juttu. Ja yleensähän täällä on.

Se voi olla arkkitehtooninen yksityiskohta, erityisen kauniit ikkunat, leveät ikkunalaudat, tyylikkäät patterit, jännät listat, ovelan muotoinen huone, poikkeuksellinen huonekorkeus, mielenkiintoiset väliovet, erityisen upea parveke, vanha hirsi- tai tiiliseinä, hieno näkymä ikkunoista. Melkein mitä vain. Eikä missään nimessä tarvita näitä kaikkia.

Ihanteellista tietysti olisi, jos tuo juttu olisi ns. valmis elementti (vaikkapa se huonekorkeus tai upeat ikkunat, joiden perään täällä Tanskassa jaksan päivittäin huokailla), mutta tarvittaessa sen voi toteuttaa kyllä jälkikäteen remontillakin.

alvhem-inspo-kirjahylly
Kuva: Alvhem

Tilaa pianolle, kirjoille ja illallisvieraille

Minulla on varastossa piano, jolle pitää tietysi löytää paikka. Sen sijoittaminen asettaa aina hieman erityisvaatimuksia asunnolle. Mieheni olisi valmis luopumaan koko “hankalasta kapistuksesta”, mutta minä en tietenkään suostu! Sitä paitsi hänellä itsellään on sähkörummut.

Suhteellisen iso ruokapöytä olisi kiva saada mahtumaan, koska tykkäämme kutsua kavereita kylään. Sen sijaan vierashuonetta ei välttämättä tarvita, vaikka se tietysti ihana olisikin. Täällä vuokrakodissa on majoitettu vieraita ihan onnistuneesti ilmankin.

Lisäksi haaveilen kirjahyllystä – se on jo paljon helpompi juttu, koska hyvin monenlaiset ja pienetkin kirjahyllyt kelpaavat mainiosti.

Alvhem-kirjahylly2
Kuva: Alvhem

Jotain pysyvää – meidän oma tyyli

On todella hienoa, että meille on miehen kanssa hioutunut tosi samanlainen tyyli vuosien varrella. Ei siis yhtään tarvitse vääntää kättä siitä, että toinen tykkäisi ratkaisuista, joita toinen inhoaa.

Meillä on molemmilla ajatus selkeästä, raikkaasta pohjoismaisesta kodista, jossa saa olla myös kontrasteja ja värejä huonekalujen ja maalattujen seinien muodossa. Lattia tulee olemaan hyvinkin vaalea, kiintokalusteet ja keittiö todennäköisesti valkoiset. Mikäli kodissa olisi jotain vanhaa, haluaisimme molemmat sitä vaalia.

Tanskasta hankitut aarteet tulevat tietysti pääsemään paraatipaikoille ja myös valokuvaharrastukseni haluaisin saavan kodistamme aiempaa enemmän tilaa.

Näistä jutuista syntyy se meidän oma tyyli, jonka voi testatusti toteuttaa tosi monenlaisten seinien sisään. Myös vuokrakotiin – vuokralla asumista kun on vielä tiedossa vielä varmasti pitkäänkin.

inspo _ spisestue
Kuva: BoBedre

Ei kai tässä sitten muuta kuin lämmittelemään välejä pankkien suuntaan…

Haaveilu on ihanaa, vai mitä?

Advertisement

4 thoughts on “TULEVAN KODIN UNELMALISTA

 1. Ihania haaveita! Upeat näkymät ikkunoista olisi kyllä minullakin korkealla toivomuslistalla. Nyt asumme tiiviisti asutetulla alueella, mikä oli meidän toive silloin kun lapset olivat pieniä (kavereita lähellä). Nyt kaipaisi enemmän väljyyttä, mutta onneksi on mökki. 🙂

  Like

  1. No teillä on kyllä NIIN täydellinen se mökki, aina ihailen kuvissa ja livenä varmasti vielä upeampi. Nauttikaahan siellä ja tiiviisti asutulla alueella lasten kavereiden lähellähän on ihan parasta. Kiitos kommentista Suvi ja ihanaa päivää!

   Like

 2. Tosi samanlaisia haaveita itselläkin. On muuten ihanaa, miten se tilan tarve on muuttunut – tai sanotaan ajatus tilan tarpeesta. Kompakti parempi. Me toki haaveillaan työhuoneen lisäksi vierashuoneesta, no sama huoneluku mikä nytkin, mutta kompaktimmin.

  Like

  1. Ajatus tilan tarpeesta rajoittaa tosi paljon, jos sen on pakko tarkoittaa suurta kotia. Pienemmät neliöt voi myös saada toimimaan hyvin. Kyllä vierashuone / työhuone meilläkin yksi haaveista olisi, mutta ei ehdoton. 🙂 Kiitos kommentista ja toivotaan, että meidän molempien kotiunelmat toteutuvat.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s