MITÄ KAIPAAN SUOMESTA / THE THINGS I MISS FROM FINLAND

Tänään vietetään Suomen 101. itsenäisyyspäivää. Minulle itsenäisyyspäivä on ollut aina yksi vuoden juhlavimmista päivistä ja suomalaisuus on minulle todella tärkeää. Tämä on elämäni ensimmäinen itsenäisyyspäivä, jonka vietän Suomen ulkopuolella, ja aika tunteisiin menee. Niinpä ajattelin kirjoitella vähän siitä, mitä tällä hetkellä kaipaan Suomesta, näin kahdeksan kuukauden Tanskassa asumisen jälkeen.

It is the 101st Independence Day of Finland today. For me the Independence Day has always been one of the most festive days of the year. I am vert proud to be a Finn and love my home country. This is actually the first time ever that I’m spending the Finnish Independence Day abroad and it is quite emotional for me. I wanted to tell you what I miss most from Finland, after living in Denmark for eight months. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rakkaat ihmiset. Rakkaat perheenjäsenet ja ystävät, heitä kaipaan eniten. Niitä ihmisiä, jotka todella tuntevat minut kunnolla. Onneksi yhteydenpito on nykyaikana helppoa välimatkasta huolimatta ja tiedän, että nämä rakkaimmat kyllä pysyvät elämässäni. Mutta esimerkiksi tilannehuumori on sellainen asia, joka on mulle todella tärkeää ja sitähän ei ilman fyysistä kontaktia oikein pääse samalla tavalla syntymään.

The people I love. Of course I miss the people most. My family, my friends, those people who really deeply know me. But it is very easy to keep in touch with everyone these days and I know, that the most important people will always be in my life, no matter what the distance. But still I miss the funny moments and laughter, that you simply cannot experience via WhatsApp in the same way.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Työ. Tajuan, miten onnekas olen ollut saadessani tehdä niin mielenkiintoista työtä niin mahtavan tiimin kanssa ja vielä omalla kielelläni. Tämä breikki työelämästä ei ole saanut aikaan minussa mitään valtavia ahaa-elämyksiä – paitsi ehkä sen, että työnteko sopii minulle ja mielelläni palailen työelämään pian.

My job. I miss working so much. Now I realize better than ever, how lucky I have been to work with so many talented people and in so many challenging projects – and in my own language too. What I know now for sure, is that I want to return to the working life very soon. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sauna. Pääsen kyllä saunaan kuntosalilla täällä Tanskassakin, mutta eihän se ole se juttu. Saunahan on meille suomalaisille ennen kaikkea sosiaalinen tapahtuma. Siellä käydään parhaat keskustelut perheen ja ystävien kanssa, parannetaan maailmaa. Sauna on osa arkea, mutta liittyy kiinteästi myös juhliin kuten juhannukseen ja jouluun.

Sauna. I actually do have the opportunity to go to a Finnish sauna at my gym here in Denmark, but it’s not the point really. For me and for us Finns the sauna is actually more about spending time with your family and friends. It is the place where you often have the best conversations and make the world a better place. It’s a part of everyday life but also very important on festive days such as the Midsummer or Christmas. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suomalainen metsä. Olen oikeastaan yllättynyt siitä, miten paljon olen kaivannut metsää. Tanskassa luonto on tosi erilainen ja vaikka täälläkin on kaunista, niin suomalaisessa metsässä on todella ainutlaatuinen tunnelma ja erityisesti tuoksu, jota kaipaan.

The forests in Finland. It has been quite surprising how much I have missed the forest. The nature here in Denmark is very beautiful, but very different. I miss the unique atmosphere and especially the smell in the Finnish forests. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Helppo arki. Kun elää omassa maassaan ja saa puhua joka paikassa omaa kieltään, arki on oikeastaan hemmetin helppoa. Asiat kuten verotus, sähkösopimukset, ylipäätään erilaiset sopimustekstit, parkkisäännökset, lääkärissäkäynnit, sosiaalietuudet kuten lapsilisä… ne sujuvat helposti ja vaivattomasti. Välillä täällä Tanskassa tällaisiin asioihin menee tosi paljon aikaa ja energiaa ja silloin kaipaan Suomea. Aika usein saan myös selittää sitä, että itse asiassa näissä jutuissa on aika paljon eroja Suomen ja Tanskan välillä, ettei niiden sujuminen ole meille mikään itsestäänselvyys, vaikka olemmekin toisesta Pohjoismaasta.

Everyday life made easy. Well, living in your own country with your own language is pretty easy. Very basic things like the taxation, electricity contracts, visiting the doctor and understanding the social benefits take a lot of time and energy in a new country and a new language. And yes, there are some major differences between Finland and Denmark, alhough both of them are Nordic welfare countries. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olisi mielenkiintoista kuulla, mitä muut ulkosuomalaiset kaipaavat Suomesta. Entä muuttuvatko ikävän kohteet ajan myötä kun ulkomailla on asunut pidempään?

Visu Sillvan _ Finland_collage

Haluan toivottaa kaunista, juhlavaa ja rauhallista itsenäisyyspäivää kaikille suomalaisille! 

Wishing everyone in Finland a happy, festive and beautiful Independence Day!

Advertisement

4 thoughts on “MITÄ KAIPAAN SUOMESTA / THE THINGS I MISS FROM FINLAND

  1. Hmm, mitä kaipaan Suomesta. Jouluruokaa, paitsi ei kinkkua.Luontoa, jota on enemmän ja vaihtelevammin kuin täällä Tanskassa, mutta se on niin ihanan kesyttämätöntä Suomessa. Täällä on myös kaunista, mutta usein aika puistomaista. Väljyyttä. Vaikka olenkin Helsingistä, niin pääkaupunki on ihanan ilmavan tuntuinen. Kallioita, saaristoa ja tietty sukua ja perhejuhlia, joihin on joskus vaikea ehtiä.

    Liked by 1 person

    1. Kiitos kommentista Frug! Nuo on kyllä kaikki sellaisia asioita, joita on helppo uskoa, että kaipaat. Yksi juttu tuli vielä mieleen blogikirjoitukseni julkaisun jälkeen, eli tietysti kouluruoka! Nyt jo loppunut mielikuvitus, mitä sinne lounasboksiin aina keksisi.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s