RIBE – TANSKAN VANHIN JA SULOISIN KAUPUNKI

Matkailu alkaa hiljalleen avautua pandemian jälkeen ja minulla onkin sopivasti jäänyt yksi hyvin tärkeä postaus luonnoksiin – nimittäin haluan jakaa teille vinkin. Viikinkien yli 1300 sitten perustama kaupunki Ribe on koettava.

Tanska on täynnä toinen toistaan suloisempia kyliä ja kaupunkeja, mutta Jyllannin länsirannikon tuntumassa sijaitseva Ribe on omaa luokkaansa. Vastaavaa tunnelmaa en ole muissa kaupungeissa tavoittanut. Uskallan siis nimetä tämän noin 8 000 asukkaan pikkukaupungin Tanskan suloisimmaksi kaupungiksi. 

Kun pandemian ensimmäinen aalto oli iskenyt keväällä 2020 ja Tanska oli täysin suljetussa tilassa, päätimme lähteä retkelle Rømøn saaren hiekkarannoille. Olihan meillä oma auto käytössä ja rannoilla olisi tilaa hengittää.

Autosta käsin kaupunkiin tutustuminen osoittautui kuitenkin mahdottomaksi, sillä suurimmalle osalle pienistä kaduista ei edes saanut ajaa autolla. Nousimme ylös ja lähdimme kävelylle lähes autioille kaduille. Saatoin vain kuvitella, miten upea tuo kaupunki olisikaan silloin kun ravintolat ja kahvilat ovat auki ja sen kadut kuhisevat tanskalaista hygge-elämää.

Kaikissa tanskalaisissa kaupungeissa on paljon vanhoja, hyväkuntoisia rakennuksia, mutta Riben taloista suuri osa on erityisen vanhoja, nimittäin 1600-luvulla rakennettuja. Paikka on aivan käsittämätön kaunis ja hyvin hoidettu. Yhtään uutta ja modernia rakennusta ei näy missään, tai ainakin ne ovat niin taitavasti vanhaan tyyliin rakennettu, että niitä ei huomaa. Arvostan!

Ribessä on myöskin suuri ja kehuttu viikinkimuseo. Valitettavasti se jäi itseltä kokematta, mutta toiveissa on kyllä vierailla Ribessä uudelleen ja päästä nauttimaan museon lisäksi ravintoloista, kahviloista ja putiikeista.

Jos siis esimerkiksi vierailet Legolandissa ja kaipaat matkaasi aitoa tanskalaista tunnelmaa (jota Billund ei valitettavasti tarjoa), niin Ribe on vain tunnin ajomatkan päässä. Erittäin lämmin suositus.

Huh, kylläpä tulikin ikävä Tanskaan!

Advertisement

2 thoughts on “RIBE – TANSKAN VANHIN JA SULOISIN KAUPUNKI

    1. Moi! Rannoilla telttailu ei ole sallittua. Mutta rannikolta löytyy kyllä useita camping-alueita kivoilla merinäkymillä. Lisäksi osalla rannoista on sellaisia ”koppeja”, joihin voi majoittua. Ne ovat hyvin yksinkertaisia puumökkejä ilman mukavuuksia.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s