ENSIMMÄINEN VIIKKO TANSKASSA

Hyvää maanantaihuomenta täältä muuttohommien keskeltä! Saavuimme Tanskaan tasan viikko sitten ja aika paljon on ehtinyt tapahtua sen jälkeen. Päivät ovat olleet aktiivisia, eikä unta ole tarvinnut iltaisin odotella. Kameraa en ole vielä kaivanut esiin vaan räpsinyt tilannekuvia puhelimella. Niinpä saatte nyt kurkistaa puhelinkuvien muodossa meidän ensimmäisen viikon tunnelmiin uudessa kotikaupungissa Aarhusissa.

Ensimmäinen viikko Tanskassa_1

Meidän koti on tosi ihana! Saimme asunnon juuri siitä uudiskohteesta, josta haaveilimmekin ja tämä on kyllä oikein kaunis kerrostalokolmio. Ensimmäinen viikko on mennyt lähinnä siivotessa, sillä pintoja ei tosiaankaan oltu puhdistettu ennen meitä. Ikkunoiden pesua en ole vielä edes aloittanut ja voin kertoa, että ne ovat toooodella likaiset. Meidän vieressä on rakennustyömaa, tämän kodin huono puoli, joten pölyä riittää. Miehen mielestä toinen huono puoli on se, että melkein kaikki naapurit ovat kaksikymppisiä opiskelijoita. 😀

Säilytystilaa meillä on myös todella vähän, mutta mielestäni se on hyvä asia, koska pienet tilat hillitsevät tehokkaasti ylimääräisen tavaran haalimista. Ja pikku hiljaa ollaan saatu tavarat paikoilleen. Ehdittiin me tehdä jo ensimmäiset hankinnatkin, nimittäin uusi ruokapöytä ja verhot makuuhuoneeseen. Näihin tanskalaisiin valtaviin ikkunoihin sopivat parhaiten lamelliverhot, joten päädyimme niihin. Asennuksessa oli kyllä melkoinen homma, mutta ajateltiin silti laittaa  toiseenkin makuuhuoneeseen vielä samanlaiset. Olkkarin suhteen en vielä tiedä… ehkä yritämme pärjätä ilman verhoja aluksi.

Ensimmäisen viikon ohjelmaan on kuulunut muutenkin paljon hankintoja. Kun tulee uuteen maahan, jossa kaapista ei löydy edes suolaa, on ostoslista väkisinkin todella pitkä. Kaikki mausteet, kuivatavarat, siivousaineet ja muut kun pitää hankkia, jotta normaali elämä voi alkaa. Olin kuullut etukäteen, että Tanskassa ei ole hypermarketteja, kaupat menevät aikaisin kiinni ja palvelun tasolta ei kannata odottaa kovin paljon. Kaikki nämä ovat osoittautuneet väärinkäsityksiksi! Ainakin täällä Tanskan toiseksi suurimmassa kaupungissa Aarhusissa on joka päivä kaupat auki tosi pitkään ja ekat kokemukset Coopin marketeista (kuin pienehköjä Prismoja) ovat erittäin hyvät. Palvelu on ollut häkellyttävän ystävällistä, ihmiset muuttomiehistä kaupan kassoihin todella mukavia ja kaikki puhuvat täydellistä englantia. Ja täältä muuten saa viinit ruokakaupoista!

Ensimmäinen viikko Tanskassa_2

Ensimmäisen viikon ohjelmaan on kuulunut tietysti ympäristöön tutustumista. Meidän koti on upealla paikalla, sillä parvekkeelta näkyy meri ja ihania rantoja on useampiakin lähistöllä. Voin kertoa, että ihan mielettömän upeita taloja täällä päin, olemme vain huokailleet ihastuksesta. Tässä vieressä on myös isohko metsäalue, jossa tulemme varmasti lenkkeilemään paljon. Meiltä on noin 5 km matka Aarhusin keskustaan, olemme siis juuri ihanteellisesti lähellä, mutta kuitenkin sivussa keskustan hälinästä.

Täällä Tanskassa jokaisella asukkaalla on CPR-tunnus, ikäänkuin henkilötunnus, jota ilman on mahdotonta hoitaa asioita, kuten hankkia kuntosalikorttia tai lainata kirjoja kirjastosta. Rekisteröityminen ja maagisten CPR-numeroiden hankinta oli tietysti siis ohjelmassa heti ensimmäisellä viikolla ja se saatiinkin hoidettua aika mukavasti.

Mies aloitti uudessa työssään heti muuttopäivän jälkeen ja hän on ollut kovin fiiliksissä uusista haasteista. Itse jännitin vähän etukäteen, miten hassulta mahtaisi tuntua jäädä vieraassa maassa päiviksi kotiin pojan kanssa, mutta ensimmäiset päivät sujuivat todella luontevasti leikkien, pelaillen, ruokaa laittaen ja kotia järjestellen. Ihan perusarkea siis. Mitä nyt minulla oli yhden digitaalisen viestinnän kurssin verkkotentti juuri ekalla viikolla! Sain sen onneksi suoritettua hyvin lauantaina kun mies oli vapaalla ja vei poitsun eläintarhaan. (Tai noh, en vielä tiedä, pääsinkö läpi, mutta toivon niin.)

Arki lapsen kanssa kotosalla jää kuitenkin lyhyeen, sillä me löysimme 5-vuotiaalle pojallemme tanskan kielikylpyryhmän, jossa hän aloittaa ensi viikon maanantaina. Oli aivan ihana vastaanotto tuolla ryhmässä ja tuli kyllä todella vahvasti sellainen fiilis, että tämä päiväkotimainen kielikylpy tulee olemaan ihan mahtava juttu pojalle ja koko meidän perheelle. “Sproggruppen” on maanantaista perjantaihin klo 8.30-14, joten vien pojan sinne joka päivä ja aion hyödyntää tämän ajan omiin opiskelujuttuihini sekä tietysti liikuntaan ja kaupunkiin tutustumiseen. Kiva (astanga)joogapaikka olisi ihana löytää!

Nyt me nautimme täysillä tämän viikon ajan lomasta ja pitkistä aamu-unista poitsun kanssa sekä tutustumme lisää uuteen kotikaupunkiimme ennen uuden arjen alkamista. Ajattelin myöskin kuvata ja koota teille kunnon kotikierroksen lähipäivinä, kiinnostaisiko sellainen?

Kivaa viikkoa juuri Sinulle! ❤

6 thoughts on “ENSIMMÄINEN VIIKKO TANSKASSA

  1. Kivalta vaikuttaa! Mielenkiinnolla seuraan uutta arkeanne ja uuteen maahan ja kulttuuriin sopeutumista. Tsemppiä ja terkkuja täältä aurinkoiseta Suomesta!

    Like

Leave a comment