AARHUSISSA ASUNTOA ETSIMÄSSÄ

Meidän muuttomme Tanskaan lähestyy ja tällä viikolla kävimme paikan päällä katsomassa asuntoja. Tämä oli itselleni ihan ensimmäinen kerta tulevassa kotikaupungissa, joten voitte varmaan uskoa, että jännitti!

fullsizeoutput_c20

Tanskassa kauniita, laadukkaita ja hyvin varusteltuja vuokra-asuntoja tuntuu olevan  paljon tarjolla. On yleistä, että asunnoissa on suuret huoneet, valtavat ikkunat, kauniit design-keittiöt integroituine koneineen, pesutornit kylpyhuoneissa sekä suuret parvekkeet – ja myyntikuvat ovat viimeisen päälle upeita. Aluksi vaikutti siis siltä, että valikoimaa riittää ja voisimme kiertää parin päivän reissulla suurenkin määrän ehdokkaita.

fullsizeoutput_c22

Todellisuus osoittautui hieman haastavammaksi, nimittäin vuokranantajiin oli hyvin vaikeaa saada yhteyttä. Yleinen systeemi Tanskassa on se, että asunnonvälitykseen on omat sivustonsa (esim. Boligportal), jonne pitää ostaa jäsenyys ja sen kautta pääsee lähettämään viestejä vuokranantajille. Meidän kokemuksemme mukaan vastauksia oli hyvin vaikea saada, johtuen varmasti osittain ulkomaalaistaustastamme ja englanninkielisestä yhteydenotosta. Jos vastauksia tuli, ne kertoivat lähinnä yleisistä esittelyajoista – yksityisesittelyä oli mahdotonta saada sovittua.

fullsizeoutput_c24

En ole varmaan montaa kertaa elämässäni ollut niin stressaantuneessa tilassa kuin keskiviikkoaamuna lennolla kohti Billundia. Nyt sitä sitten olisi pakko löytää uusi koti tulevasta, tuntemattomasta kotikaupungista, eikä tilanne näyttänyt mitenkään erityisen lupaavalta.

IMG_0436

Onneksi saimme miehen tulevan pomon avuksi, hänellä kun sattui olemaan kontakteja asunnonvälitysfirmoihin. Yllättäen sitä kautta ne yksityisesittelytkin sitten järjestyivät. En tiedä, mitä olisimme tehneet ilman hänen apuaan! Pääsimme katsomaan neljää asuntoa, joista yksi vastasi kriteerejämme melko hyvin. Uusi ja kaunis kolmio lähellä meren rantaa, lähellä metsää ja ulkoilumaastoja, useita kouluja ja päiväkoteja alueella, lyhyt (noin 5 km) matka keskustaan ja hyvät kulkuyhteydet moneen suuntaan. Itse alue on kylläkin hieman keskeneräinen ja jonkin verran saattaa olla rakennustyömaan melua ympäristössä, mutta jostain oli vain pakko tinkiä tällä aikataululla.

IMG_0434

Moni on kysynyt meiltä, millainen hintataso vuokra-asunnoissa on verrattuna Suomeen. Meillä on tosi monta vuotta siitä kun olemme asuneet Suomessa vuokralla, mutta sanoisin, että Aarhusissa asunnot ovat hieman edullisempia kuin täällä saman kokoisessa kaupungissa Tampereella. Ainakin kun ottaa huomioon tanskalaisten asuntojen korkean varustelutason ja laadukkaat materiaalit.

Tanskassa on kuitenkin tosi yleistä, että jokaisen vuokralaisten jälkeen ainakin osa pinnoista uusitaan ja tämän vuoksi vuokravakuutta on ilmeisesti mahdotonta saada kokonaisuudessaan takaisin. Takaisin tuleva summa riippuu siitä, minkä verran on tehnyt reikiä seiniin tai materiaaleihin tullut kulumaa. Pakko niitä reikiä on kuitenkin ainakin jonkin verran tehdä, sillä esimerkiksi meidän tulevassa kodissamme on valtavat ikkunat, mutta ei minkäänlaisia verhoja – jotkut verhotangot tai -kiskot on siis ihan välttämätöntä asentaa.

IMG_0433

No mutta, reissu oli siis onnistunut ja nyt meillä on tiedossa tuleva osoite, mikä mahdollistaa taas asioiden etenemisen. Nyt pystymme suunnittelemaan paremmin, mitä otamme mukaan ja pääsemme pyytämään tarkat tarjoukset muuttofirmoilta. Lisäksi alamme etsiä hoitopaikkaa pojalle, mikä tuleekin varmaan olemaan seuraava iso haaste. Mutta eiköhän sekin vielä järjesty.

IMG_0439

Ja entäs se kaupunki itsessään? Aarhus vaikutti oikein ihanalta, eloisalta, sopivan kokoiselta ja rennolta kaupungilta, jossa viihdymme varmasti mainiosti. Ihmiset olivat joka puolella äärimmäisen ystävällisiä ja puhuivat loistavaa englantia – tanskasta en sitten ymmärtänytkään sanaakaan, hah. Todella pelottavaahan tämä on juuri tuon vaikean kielen takia – en yksinkertaisesti tajua, miten sitä voi oppia! Aika paljon mietin, miten hulluja me ollaankaan, mutta onpahan jotain, mitä mummona muistella.

fullsizeoutput_c1a

Postauksen kuvat ovat Aarhusin sisustusliikkeistä, joita pääsin kiertämään pikaisesti – ihania! Viimeinen kuva on tulevan kotimme keittiöstä. Saan kuin saankin siis uuden valkoisen keittiön, josta haaveilin.  Taas kerran, varo mistä unelmoit, sillä…

8 thoughts on “AARHUSISSA ASUNTOA ETSIMÄSSÄ

  1. Onpa superjännää. Olimme lomalla joskus miehen kanssa Kööpenhaminassa ja sanaakaan en todellakaan ymmärtänyt tanskaa. Vaikea kieli mutta varmasti opitte pian.

    Like

  2. Kysyit tästä uudesta pohjasta. Hyvältä näyttää. Ehkä aloituskuvat voisivat olla ihan samankokoiset kuin muutkin kuvat. Bannerisi on hieno, mutta voisiko se olla hiukkasen pienempi, samoin ehkä sen jälkeen olevat kuvat. Tykkään fontista ja selkästä ulkoasusta muuten. Olen aika perinteinen tyyppi näitten pohjien kanssa. WordPress kyllä kiinnostaisi itseäkin, välillä tuo bloggerin tökkiminen ottaa päähän, kun kuvia sinne saa ladata moneen kertaan ja muuta. Mutta kun siihen on tottunut niin ei jaksaisi muuttaakaan.

    Like

    1. Moi Terhi, iso kiitos kommentistasi! Tuo banneri on kyllä iso, tosin mobiilissa sekin skaalautuu paremmin ja sitä kautta varmasti suurin osa lukijoista tulee. WordPressin käyttöä voin kyllä suositella, Bloggerin jälkeen ulkoasuvaihtoehdot ja ylipäätään muokattavuus tuntuvat hyviltä. 🙂

      Like

Leave a comment